Pengawetan makanan
ialah proses yang menjadikan makanan tahan lebih lama (dari segi kualiti, rasa dan nilai zat).
KEROSAKAN MAKANAN
Makan menjadi rosak apabila tidak di simpan dengan baik atau dibiarkan terlalu lama.
Makanan yang rosak akan mengalami perubahan dari keadaan asal
Kaedah mengesan perubahan makanan dengan
- MEMERHATI (menggunakan mata)
- MENGHIDU (menggunakan hidung)
- MERASA DENGAN LIDAH
- MENYENTUH (menggunakan jari tangan)
KLIK UNTUK BACA LAGI ....
Contoh makanan yang rosak ialah
- bau yang tidak menyenangkan
- rasa yang tidak sedap
- berubah warna
- berubah tekstur
- berkulat
CONTOH MAKANAN YANG ROSAK SEPERTI GAMBAR BERIKUT
NOTA TAMBAHAN
Rujukan lain : http://teachertiena.blogspot.com/p/pengawetan-makanan.html
KEMASKINI KEMBALI 1 APRIL 2013
terima kasih banyak2 bantu buat folio
BalasPadamsama-sama...jemput dtg lagi ;)
BalasPadam