SILA KLIK SINI JUGA

FoLLow3rS

Iklan

Pertandingan Memasak 2015 SK Lahad Datu III

Sabtu, 5 Januari 2013

Strategi Pengajaran Sains menggunakan Peta Minda Sains 2013 dalam Bahasa Melayu

Assalamualaikum.

Pada kali ini, saya ingin berkongsi 1 perkara mengenai peta minda dalam teknik pengajaran sains (samada untuk kelas tahun 4, 5 dan 6).

Di bawah ini akan disertakan dokumen yang berkaitan.

Beberapa langkah yang perlu diambil perhatian sebelum melaksanakan teknik pdp berbantukan peta minda ialah

  1. Pastikan semua murid dalam kelas telah dibahagikan kepada beberapa kategori iaitu yang lemah, sederhana dan bijak bagi memudahkan guru untuk membantu murid dalam menggunakan nota/latihan peta minda tersebut.
  2. Murid yang bijak dapat membantu murid yang lemah samada dari segi ejaan, penulisan dan pemahaman sains ringkas. 
  3. Guru perlu menyediakan beberapa contoh gambar tambahan bagi setiap tajuk/unit/sub topik yang di ajar bagi mengembangkan lagi pengetahuan murid.
  4. Kuiz/soalan diberikan di akhir kelas (pdp) untuk menguji kefahaman murid. Guru boleh sediakan sekurang-kurangnya 3 soalan berbentuk objektif dan 2 soalan subjektif (struktur).
  5. Murid yang lemah dan tidak dapat menyiapkan kerja/tugasan peta minda diberikan sokongan dan bimbingan dalam kelas akan datang. Guru dapat menggunakan masa selama 10minit pertama/terakhir pdp untuk membimbing murid yang lemah.
  6. Setiap prestasi murid direkodkan dalam setiap lembaran agar murid rasa dihargai dengan tugasan yang telah disiapkan. 
  7. Murid yang lemah, boleh membuat pembetulan dalam buku khas (pembetulan) bagi memperbaiki kesilapan dan mengukuhkan lagi konsep sains yang sebenar.
(Pada tahun 2011 saya menggunakan teknik peta minda, iaitu murid dikehendaki membina peta minda sendiri dalam membuat nota sains berdasarkan lembaran yang saya berikan. Untuk tahun 2013 saya menggunakan teknik yang baru bagi memperkemaskan dan memudahkan tugas murid serta mempercepatkan urusan guru dalam mengenal pasti murid yang lemah untuk dibimbing dengan lebih cepat, pantas, betul dan tepat insyaALLAH)

Selamat mencuba.Perkongsian tambahan dari Cikgu Mimi Salmi (Apa itu peta minda?)Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Sini

Related Posts with Thumbnails